decalibration.net

2005: To tusen og fem

Midtstilling av tekst og elementer

Elementet center er utdatert, og har for lenge siden blitt erstattet med nyere begrep. Et utdatert element støttes fremdeles i nettleserne, men bare for bakoverkompatibilitet. Sjansene er store for at slike element senere utgår, uten noen form for definisjon i spesifikasjonene eller nettleserstøtte. I denne artikkelen vil de nyere metodene for sentrering bli gjennomgått.

Innledning

En måte som ofte er brukt, er tilsettelse av align="center" i p eller i andre element som inneholder tekst eller bilder. Dette er også en delvis utdatert metode, som har blitt erstattet av CSS-egenskapen text-align.

Nettleserstøtte

Internet Explorer 5 for Windows klarer ikke svare på denne metoden, og boksen/bildet vil ikke bli sentrert likevel. En svakhet til nettleseren, men ikke til metoden.

Det finnes en omvei, som kan tas for å få den til å virke i eldre nettlesere også. text-align: center; vil nemlig i tillegg til å sentrere tekst, også sentrere blokkelement i den gjeldende nettleseren; men her er det også en bakdel. Alle element innenfor elementet med den angitte verdien, arver den samme egenskapen og vil sentrere tekst som vi i utgangspunktet ikke vil ha sentrert. Dette fører til at det må legges til text-align: left; i de elementene vi ikke vil ha sentrert tekst.